Autismespectrumstoornis

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis. Informatie wordt door de hersenen op een andere manier verwerkt dan gebruikelijk. Er wordt geschat dat ruim 1 procent van de Nederlandse bevolking een autismespectrumstoornis (ASS) heeft. Dit zijn ongeveer 200.000 mensen.

Over het algemeen wordt ASS vaker bij mannen ontdekt dan bij vrouwen. Dit komt omdat ASS bij vrouwen zich anders uit dan bij mannen. Vrouwen zijn namelijk van nature beter in communicatie en sociale interactie dan mannen. Op jonge leeftijd leren meisjes al om zich aan te passen aan de omgeving en zo hun autisme te maskeren. Het gevolg is dat autisme bij vrouwen vaak niet of pas laat wordt ontdekt. 

De oorzaak van autisme is niet precies bekend. Erfelijkheid speelt een rol en er zijn ook omgevingsfactoren die invloed kunnen hebben. Autisme is aangeboren en komt niet door de opvoeding, een trauma of vaccinaties.

ASS is een chronische aandoening en beïnvloedt alle levensgebieden. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat mensen met ASS vaker psychiatrische stoornissen ontwikkelen, zoals stemmings- en angststoornissen.

Kenmerken autisme

  • Sociale interactieproblemen: Mensen met ASS hebben vaak weinig  contact met anderen, terwijl ze er soms wel behoefte aan hebben. Het aangaan en onderhouden van contacten verloopt vaak moeizaam en het nemen van initiatief tot contact en het begrijpen en aanvoelen van (de emoties van) de ander is vaak lastig.  
  • Het herhalen van bepaalde patronen: mensen met ASS houden zich graag vast aan bepaalde patronen, hebben bepaalde routines waar ze niet graag van afwijken en kunnen zeer gefocused bezig zijn met onderwerpen of bezigheden.
  • Prikkelovergevoeligheid of – ondergevoeligheid: mensen met ASS kunnen over- of ondergevoelig zijn voor bijvoorbeeld licht, geluid, warmte, kou of pijn. Het bezoeken van drukke plekken is vaak erg vermoeiend.

De kenmerken en de mate waarin mensen met ASS hier last van hebben verschillen per persoon. Om te onderzoeken of ASS inderdaad bepaalde klachten en problemen kan verklaren, wordt uitgebreid diagnostisch onderzoek verricht. 

Behandeling van autisme bij GGZ-Novus

Autisme is niet door psychologische behandeling of medicatie te genezen, maar behandeling en/of begeleiding kan er wel voor zorgen dat je zo goed mogelijk met de kenmerken van autisme om leert gaan. De behandeling bij GGZ Novus draagt bij aan het (weer) zelfstandig kunnen functioneren in het dagelijks leven.

GGZ Novus biedt de volgende behandelvormen:

  • Psycho-educatie (uitleg over wat autisme is en hoe het bij jou tot uiting komt)
  • Modulen gericht op over- en onderprikkeling, emotieregulatie en zelfbeeld.
  • Cognitieve gedragstherapie bij comorbide problematiek, zoals angst en depressie
  • Traumabehandeling middels EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) of Imaginaire exposure